E-pošta: klinika.maribor@siol.net / Naročanje po tel.: 02/480-12-19

Kaj je sterilizacija?

Sterilizacija (ovariektomija) je kirurška odstranitev jajčnikov iz mačjega trebuha.

Kakšen je namen sterilizacije?

Sterilizacija je edina zanesljiva in trajna metoda kontrole rojstev in nezaželenega spolnega obnašanja ob gonitvi (breznanju) muce.

Ali sterilizacija popolnoma odpravi spolni ciklus?

Sterilizirana mačka se nikoli več ne brezna (goni)! Zdrava in nesterilizirana mačka se goni večkrat v letu, kar se kaže z tuljenjem, zavijanjem, neprestanim mijavkanjem in valjanjem po tleh. Nekatere tudi z urinom označujejo (markirajo) svoj teritorij in na ta način privabljajo samce, ki prav tako ne skoparijo s "prepevanjem" podoknic.

Ali je še kakšen drug pameten razlog za sterilizacijo mačke?

Tveganje, da bi se pri muci razvil rak na mlečni zlezi, se zelo zmanjša, če je mačka sterilizirana še pred prvim breznanjem, pa tudi gnojno vnetje maternice se pri steriliziranih mačkah skoraj nikoli ne razvije. Zato svetujemo, da sterilizirate muco, ko je stara kakšnih 6-7 mesecev.

Ali se mačke po sterilizaciji zredijo?

Sterilizirane mačke se ne zredijo, če imajo ustrezno urejeno prehrano in če jim je omogočeno dovolj gibanja.

Ali naj ima mačka pred sterilizacijo vsaj enkrat mladiče?

Ne! Ni potrebno!

Kaj je kastracija?

Kastracija je kirurška odstranitev testisov iz mošnje pri mačkih.

Kakšen je namen kastracije?

Kastracija je edini način sterilizacije mačjih samcev.

Katere so še druge prednosti kastracije?

Kastracija pred spolno zrelostjo (v starosti med 5-7 mesecev) običajno prepreči razvoj spolnega obnašanja in motečega markiranja stanovanj in dvorišč s smrdečim urinom.

Nekastriran maček ne more kontrolirati svojega spolnega gona in mu ponujena svoboda omogoča potepanje in iskanje v bližnji in včasih tudi daljni okolici breznajoče se samice. Pri tem se lahko izgubi, lahko ga povozi avto, ali pa se sreča s svojimi mačjimi tekmeci, kjer se bo le s težavo izognil pretepu, ugrizom, praskam in raztrganinam. Nenazadnje pa bo odgovoren za očetovstvo malih muck, ki jih ljudje pogosto zavržejo, ubijejo ali pa oddajo v azil.a

© 2021 Klinika za male živali Maribor Izvedba © GRECO