E-pošta: klinika.maribor@siol.net / Naročanje po tel.: 02/480-12-19

Bolhe pri mačkah in psih

bolha op

RAZVOJ BOLH

Bolhe so velike od 1 - 4 mm. Imajo močne dolge nožice, ki služijo bolham za sunkovito odrivanje in skakanje. Ustni organi so prilagojeni za vbadanje in sesanje krvi. Odrasla samica izleže do 50 jajčec na dan. Izleže jih v bližnji okolici živali in na živali, kjer jih ne lepi, zato se te prosto skotalijo z živali in se razvijajo tam, kjer obležijo. Ličinke se razvijejo iz jajčec v 4-5 dneh, le te se živahno hranijo s kožnimi odpadki in boljšjimi iztrebki in se po 13-15 dneh zabubijo. V nekaj dneh se razvoj bolhe v kokonu konča in bolha čaka na mehanični in toplotni stimulus, da predre kokon in skoči na gostitelja. V 24-48 urah, po prvem sesanju krvi, samice izležejo jajčeca. Odrasle bolhe lahko ob ugodnih pogojih preživijo tudi več mesecev brez hranjenja. V našem okolju živita dve vrsti bolhe: pasja in mačja. Mačja bolha je precej bolj razširjena kot pasja in jo pogosto najdemo tudi pri psih.


flea life cycleUGOTAVLJANJE BOLHAVOSTI

Bolhe so zelo razširjene pri slabo negovanih mačkah in psih. Živali z bolhami so nemirne in se praskajo. Na živali živi približno 10 % vseh bolh, ostale so pa v okolici živali. Pri pregledu površine kože pri mačkah in zelo gosto odlakanih psih nekoliko težje opazimo kakšno bolho, ki vztrajno beži pred svetlobo. Pri razčesavanju dlake opazimo črn prah, ki se, če ga raztopimo na vlažni vati, obarva rdeče. To so bolšji iztrebki, ki jih najleže ugotovimo tako, da žival postavimo na belo rjuho in z roko dobro pretresemo kožuh.

Bolhe s svojim lezenjem po živali, zbadanjem in sesanjem krvi le-to bolj ali manj vznemirjajo. Zaradi tega se živali praskajo in si s tem poškodujejo kožo. Bakterije, ki so vedno prisotne na koži, se v tej poškodovani koži razmnožijo in povzročijo gnojno vnetje kože, ki je prav tako srbeče.

Včasih se pri živalih razvije alergija na bolšjo slino, ki jo parazit vbrizga pri vsakem piku v kožo. Pri taki živali lahko pik ene same bolhe povzroči neznosen srbež, ki lahko vztraja tudi nekaj ur.


ODPRAVLJANJE BOLH

Za učinkovito odpravljanje svetujemo uporabo učinkovitega sredstva. Največ in najboljše izkusnje imamo s preparatom Frontline v obliki kapljic, ki jih nanesemo na kožo vratu. Preparat ima še to dobro lastnost, da žival za dalj časa zaščiti pred novimi invazijami bolh. Poleg odpravljanja bolh na živali je zelo pomembno uničiti bolhe in razvojne oblike v okolju, kjer je teh parazitov največ. V stanovanjih to zalego najlaže učinkovito odpravimo s parnim sesalcem, v pesjakih in pasjih utah pa je potrebno izvršiti dezinsekcijo s preparati, ki jih dobite tudi v trgovinah za male živali. Ker bolhe prenašajo tudi razvojne oblike trakulj, je ob odpravljanju bolh odpravljati tudi trakulje.


© 2023 Klinika za male živali Maribor Izvedba © GRECO