E-pošta: klinika.maribor@siol.net / Naročanje po tel.: 02/480-12-19

Prvi lovec je na sovo streljal, drugi jo je reševal*

Po uspešni operaciji nazaj v naravo

"Lovci smo zaradi neodgovornega ravnanja posameznikov iz naših vrst, ogorčeni," pravi Boris Kolar, predsednik komisije za malo divjad pri LZS 

SOVA.h1

Toplo je človeku pri srcu, če lahko zapiše zgodbo s srečnim koncem. Tokrat je kljub nesreči imela srečo velika uharica, ki je na seznamu ogroženih vrst označena kot ranljiva vrsta. Lani novembra je bilo, ko je sovo na Dravskem polju obstrelil lovec. Predsednik komisije za malo divjad pri Lovski zvezi Slovenije Boris Kolar in očividec dogodka, je povedal:

"Zgodilo se je na skupnem lovu, ki so se ga na Dravskem polju udeležili lovci z različnih koncev Slovenije. Gostiteljica je bila lovska družina, katere lovci slovijo po tem, da si zelo prizadevajo za ohranjanje narave. Na sovo je streljal eden izmed gostov, ptico pa je nato našel in ogorčen pobral lovec domačin Rudi Premzl, ki se je lova udeležil brez puške. Lovska družina, organizatorica lova, je seveda zahtevala, da se dogodek razišče in da odgovorni proti lovcu, ki je streljal na sovo, ustrezno ukrepajo.

Ker sem videl, da ima ptica zlomljen spodnji del peruti, da torej ne more več letati, sem takoj predlagal, da bi jo poskusili rešiti. V Maribor sem poklical veterinarja Iztoka Valentinčiča in ta je žival operiral. Drugi dan jo je kolega Premzl odpeljal na okrevanje v azil v živalski vrt v Ljubljano. En mesec je bila sova v manjši kletki z imobilizirano perutjo, potem pa so jo že lahko preselili v preletovalnico. Prihodnji teden jo bomo končno lahko izpustili v naravno okolje, nazaj v njen dom. Upamo, da bo zadovoljna in da bo odslej imela več sreče v življenju, posebno še ob srečanjih s človekom."

Boris Kolar ob tem dogodku poudarja: "Lovci smo nad neodgovornim ravnanjem, kakršnega si je privoščil eden izmed nas, ogorčeni. Zato smo storili vse, kar je bilo v naši moči, da bi škodo v kar največji meri popravili. Predvsem z izobraževanjem želimo doseči, da bosta poznavanje in razumevanje pomena zaščitenih vrst živali večji kot doslej. In tudi zato smo k sodelovanju ob neljubem dogodku pritegnili še Milana Vogrina, ki vodi Društvo za proučevanje ptic in varstvo narave."

Prav nič odveč pa ne bo, če ob tej priložnosti povemo še kaj o veliki uharici. Pogledali smo v Ornitološki atlas Slovenije, ki je izšel leta 1995, in v njem med drugem prebrali, da je bila velika uharica svojčas na Kranjskem dokaj pogosta. Danes prebiva strnjeno in stalno le v južni Sloveniji, to je na Primorskem, Notranjskem in Kočevskem, medtem ko posamične in občasne najdbe v severnem pasu naše domovine govorijo bolj o nesparjenih samcih kot o stalnih parih. Znana je namreč prislovična stalnost velike uharice, ki najraje prebiva v skalnatem, a z gozdom poraslem svetu, kakršen je značilen tudi za slovenski Kras. Bližina človeških naselbin je ne moti preveč.

Ko le njena bližina ne bi motila ljudi! V preteklosti so bili prav lovci glavni regulatorji številčnosti velike uharice. Danes bi se torej moralo njeno število ponovno povzpeti na nekdanjo sijajno raven, zlasti v odročnejših krajih, kjer zavoljo odsotnosti prometa in daljnovodov ni pomembnih izgub. Vendar za zdaj, tako še piše v ornitološkem atlasu, iz nepojasnjenih razlogov še ni tako.

Zlatka Rashid

..................................................

Sova je v ljubljanskem živalskem vrtu lepo okrevala

Veliko uharico Polansko Mici izpustili v naravo*

Lovci upajo, da bo sova našla partnerja in da se z njo več ne bodo srečali

SOVA.h2

Prejšnji teden smo pisali o sovi - veliki uharici, ki jo je novembra obstrelil eden izmed lovcev med skupnim lovom. Sovo je nato našel lovec Rudi Premzl, ki se je lova udeležil brez puške. Poškodovano sovino krilo je v Mariboru operiral veterinar, nato pa so jo odpeljali na okrevanje v azil v ljubljanskem živalskem vrtu.

Nedavno so veliko uharico, ki so jo po kraju, kjer so jo našli, poimenovali Polanska Mici, izpustili. Tako želijo lovci popraviti napako, ki jo je storil eden izmed njih. Kot je povedal Boris Kolar, predsednik komisije za malo divjad pri Lovski zvezi Slovenije in očividec dogodka, ima sova veliko možnosti za preživetje, vendar se bo morala v svojem naravnem okolju še zelo boriti. V ujetništvu je preživela tri mesece in je v odlični fizični kondiciji. Razveseljiv je tudi podatek Rudija Premzla, ki pravi, da jo v gozdu čaka partner (ali partnerica, saj ne vedo, kakšnega spola je sova, po velikosti pa predvidevajo, da je samec). Lovci tako upajo, da se bosta partnerja našla in ustvarila gnezdo. Na Dravskem polju naj bi bila namreč po vrnitvi obstreljene velike uharice samo dva para teh nočnih ptičev, katerih razpon kril meri 1,70 metra in so težke do dva kilograma. Polansko Mici so pred izpustom tudi obročkali, tako da jo bodo lahko ob morebitnem ponovnem srečanju, ki pa si ga lovci ne želijo, prepoznali.

Tatjana Šeneker

Sašo Bizjak

..................................................

  • * članek je bil objavljen 21.03.2003 v dnevniku VEČER
  • * članek je bil objavljen 28.03.2003 v dnevniku VEČER
© 2021 Klinika za male živali Maribor Izvedba © GRECO