E-pošta: klinika.maribor@siol.net / Naročanje po tel.: 02/480-12-19

Lastnik psice, stare približno dve leti je povedal, da je psica pred enim dnevom skočila približno z višine 1,5 metra. Da bi jo obvaroval pred poškodbami, jo je med skokom želel prestreči v naročje. To mu je tudi uspelo nekoliko nad tlemi, vendar je psica ob pristanku v naročju močno zacvilila.

Pri pregledu nismo ugotovili nobenih posebnosti: normalna temperatura, dihanje, pulz, ni kazala znakov bolečine. Ker pa se lastniku ni zdela povsem zdrava, smo mu naročili, da jo doma opazuje in takoj pripelje nazaj, če opazi kaj nenavadnega.

Naslednji dan smo psico ponovno pregledali, ker se lastniku ni zdela povsem zdrava. Začela je odklanjati hrano, enkrat je tudi bruhala. Pri pregledu smo ugotovili, da ima telesno temperaturo nekoliko znižano, boleč in napet trebuh.

 ruptura mehurja OP


  Z ultrazvočnim pregledom smo ugotovili, da je sečni mehur skoraj prazen, izven mehurja v trebušni votlini pa je nekaj proste tekočine. Glede na anamnestične podatke, smo posumili, da je morda sečni mehur počen. Z natančnim pregledovanjem mehurja smo ugotovili, da je na hrbtni strani mehurja stena prekinjena.

Slika prikazuje pogled na sečni mehur. Dobro je vidna stena sečnega mehurja, ki je prekinjena; okrog mehurja pa prosta tekočina.
 uremicni ulkus op2


  S punkcijo trebuha smo ugotovili, da je v trebušni votlini urin. Psica se zaradi tega, ker ni mogla odvajati urina po naravni poti le s tem zastrupila. Posledica zastajanja urina v telesu je zastrupitev s toksičnimi produkti presnove. Prišlo je do t.i. uremije, ki se kaže z znižano telesno temperaturo, bruhanjem in pojavom uremičnih ulkusov (razjed) na sluznicah. Z biokemičnimi preiskavami smo ugotovili štirikratno zvišanje sečnine nad normalo.

Na sliki je vidna uremična razjeda na robu ustnične sluznice.
 vernikova psica3
  Počen mehur smo morali sešiti, vendar smo zaradi uremije (avtointoksikacije) morali psico najprej stabilizirati oz. odpraviti uremijo, z nemenom da bi rizik anestezije zmanjšali na najnižjo raven tveganja. Psici smo v trebuh vstavili dren, da je urin iztekel, poleg tega pa smo jo segrevali in aplicirali velike količine infuzij. Po enem dnevu intenzivne nege smo ugotovili, da se je raven sečnine spustila na normalno vrednost in smo psico zato operirali in sečni mehur sešili. Psica smo še za tri dni vstavili urinski kateter. Naslednji dan po operaciji se ji je vrnil apetit in smo jo zato odpustili v domačo oskrbo.

Slika prikazuje psičko približno eno uro po uspešni operaciji.© 2021 Klinika za male živali Maribor Izvedba © GRECO