E-pošta: klinika.maribor@siol.net / Naročanje po tel.: 02/480-12-19

Fotografije prikazujejo potek zdravljenja strelne rane pri psu. Gre za 2 leti starega psa, ki ga je lovec pri lovu po nesreči ustrelil namesto divjega prašiča. Psa so pripeljali približno 4 ure po nesreči. Ker je bil pes v šoku,ker je imel hude bolečine, obsežne rane in velikeoizgubo krvi smo ga najprej stabilizirali, nato rentgenizirali in se odločili za operativno naravnavo zlomljene nadlahtnice. Ker so strelne rane vedno inficirane, smo se odločili za zdravljenje z t.i. eksternim fiksatorjem.

 strelna rana mala1

Fotografija prikazuje strelno rano neposredno pred operacijo. Lepo je vidna manjša vstopna rana in zelo obsežna izstopna rana. Na svoji poti je krogla zadela in poškodovala obsežen del nadlahtne mišičnine in zlomila nadlahtnico.

 rtg pred mala2 Na fotografiji rentgenograma je lepo viden zlom nadlahtnice, ter večji in manjši delci izstrelka. Na "srečo" krogla ni poškodovala sklepa, ker bi v nasprotnem primeru pes ostal trajni invalid, saj mu zdrobljenega sklepa skoraj gotovo ne bi mogli sanirati.
 priprava op polja mala3 Pred operacijo smo operacijsko polje obrili, da smo odstranili dlake, poleg tega pa smo rano izdatno izpirali s fiziološko raztopino z namenom, da bi odstranili čimveč poškodovanega in odmrlega tkiva ter dlak.
 krogla mala4 Med operacijo nam je uspelo odstraniti večji del krogle, medtem ko je nekaj manjših drobcev ostalo skritih med mišičnimi vlakni.
 ext.fix. mala5 Zlomljeno kost smo učvrstili s Shantzovimi vijaki in Steimanovimi iglami, vse skupaj pa smo izven telesa povezali in učvrstili s posebnimi sponkami. Na ta način smo se držali načela, da v inficirano področje vnašamo čim manj osteosintetskega materiala, rano smo drenirali in jo vsakodnevno spirali z veliki količinami fiziološke raztopine.
 ext.fix. mala26 Zunanje dele in ostre robove eksternega fiksatorja smo zaščitili, da se pes ne bi kam zataknil in ga izpulil.
 imobilizacija mala7 Nogo smo na koncu še povili in na ta način zagotovili še dodatno imobilizacijo in zmanjšali možnost okužbe. Lastniki so psu nogo sami previjali (imajo medicinsko znanje) in rano spirali, poleg tega pa smo mu predpisali antibiotike za 4 tedne.
 kontrola mala8 Po enem mesecu so psa pripeljali na kontrolni pregled. Povedali so, da pes nogo skoraj normalno uporablja in da se je iz ran cedilo približno tri tedne. Ves ta čas so psu nogo vsakodnevno previjali.© 2021 Klinika za male živali Maribor Izvedba © GRECO